top of page
  • Foto van schrijverMama Hanna

Fietsen met kleine kinderen: doen of niet?

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021


Wij zijn op vakantie en nemen mee: onze fietsen en de fietskar. Als je op vakantie gaat met kleine kinderen is het soms best lastig om dagjes uit te plannen, vooral omdat kinderen baat hebben bij structuur. Ook wij struggelen hiermee, mede door onze kleine man van 11 maanden oud. De oudste gaat wel mee in onze flow, de jongste functioneert het beste onder de 4 R's: rust, reinheid, regelmaat en relatie (heel belangrijk maar wordt helaas vaak vergeten). Wij hadden geen idee of het een succes zou worden om met twee kleine kinderen te gaan fietsen. We namen de proef op de som. In deze blog lees je alles over fietsen met kleine kinderen: doen of is het absoluut af te raden?


De route bepalen: hoe ver ga je fietsen?


Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe ver je wilt gaan fietsen. Wij hadden echt geen idee, we fietsen altijd maar kleine afstanden. Wel wist ik dat mijn ouders een keer 30 km hadden gefietst met de oudste. Hij vond het toen zo leuk dat hij zelfs achterop de fiets aan het zingen was. Met dit in ons achterhoofd zijn we online gaan zoeken naar een fietsroute van +- 30 km in de buurt, met als voorwaarde dat we onderweg veel door de natuur zouden fietsen. Al snel had ik een route gevonden van 36 km die we vanaf huis konden starten. Super fijn, aangezien we geen trekhaak hebben en we dus niet met de fietsen ergens naartoe kunnen rijden (goed om in je achterhoofd te houden).


Je hele huishouden inpakken (en dan nog dingen vergeten)


Daarnaast is het (net zoals een weekendje weg of een vakantie) altijd een hele volksverhuizing aan spullen die je mee moet nemen. Drinken, eten, zonnebrand, zonnebril, petten voor de kids, gezonde snacks, babytas, fietsnavigatie, fietskar, bandenplaksetje, tekentang... Die laatste is wat mij betreft echt een musthave. Met dit zomerse weer heb je al snel een korte broek of jurkje aan. Als je dan gaat fietsen door de natuur heb je een grote kans dat je thuiskomt met deze vervelende vriendjes. Wij hebben er in een paar dagen tijd al meerdere ontdekt en dus ook verwijdert door middel van de tekentang. Als je alle spullen bij elkaar hebt gezocht is het nog van belang dat je het praktisch inpakt. Wij hebben gelukkig een fietskar waar heel veel spullen in kunnen. Zo hadden we de koeltas (aanrader!) naast onze kleine man staan zodat we er altijd bij konden en hadden we drinken in de fietstassen zitten. Als je onderweg ergens behoefte aan hebt, wil je het direct bij de hand hebben en niet moeten zoeken.


Genoeg tussenstops maken


Voor jezelf is het belangrijk vaak genoeg te stoppen, bijvoorbeeld om te eten of te drinken, maar voor de kleintjes is het helemaal belangrijk om genoeg tussenstops te maken. Onze oudste vindt het helemaal prima in het fietsstoeltje, maar is blij als hij even zijn benen anders kan gebruiken dan in zijn moeders rug te duwen. Daarnaast is het gewoon geweldig om je kinderen alle wonderlijke dingen in de wereld te laten zien. Of het nou een mooie watermolen is (huh? Is dat ook een molen?) of een veld vol wilde bloemen, de kinderen moeten nog zoveel leren. En hoe mooi is het dat jij deze mooie wereld aan hun kan laten zien?


Kijk naar je kinderen


Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je goed kijkt naar je kinderen. Toen wij 33 km onderweg waren, vond onze jongste het niet meer leuk in de fietskar. Normaal slaapt hij 2x per dag, nu heeft hij 1 hazeslaapje gedaan van +- 30 minuten. Hij is zo nieuwsgierig en had natuurlijk veel te kijken onderweg. Na 33 km was hij zo moe, dat hij het echt niet meer leuk vond. De hoogste tijd om er een einde aan de breien en deze mooie fietstocht af te sluiten. De oudste kon zich weer lekker uitleven met zijn benen, de jongste kon lekker naar bed en papa en mama? Die kwamen eventjes rustig bij onder het genot van een lekker drankje.


Doen of niet?


Mijn advies? Zeker wel doen! Ondanks de volksverhuizing is het hartstikke leuk om als gezin te fietsen. Je kunt de kinderen buiten zo ontzettend veel leren. En voor alles is altijd een oplossing. Toen we onderweg wat aan het drinken waren moest onze oudste gestraft worden. Thuis halen we hem altijd uit de situatie waar hij in zit en zetten we hem op de gang. Dit werkt erg goed omdat hij het vervelend vindt dat hij 'er niet meer bij is'. In dit geval hebben we hem op een bankje gezet, 10 meter verderop. Dit werkte net zo goed. Wees niet bang, ga er gewoon op uit. Soms kom je hele mooie pareltjes tegen in de natuur onderweg en de herinneringen neemt niemand je meer af!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page