top of page
  • Mama Hanna

We hebben al een lange weg bewandeld, maar zijn er nog niet.

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021


Toen Laurens net geboren was, belde mijn moeder op om te vertellen dat er bij een kindje van haar collega slechthorendheid was geconstateerd. Ze kreeg gehoorapparaten en een cursus Nederlands Met Gebaren. Ze attendeerde mij op deze babygebaren en vroeg zich af of het niet wat zou zijn voor mij en Laurens, het kon immers geen kwaad? Mijn eerste reactie was: 'Maar mam, babygebaren zijn toch alleen voor dove kinderen?'


Als ik toen eens wist, wat ik nu weet..

✅ Nederlands Met Gebaren zijn voor zowel horenden- als slechthorenden;

✅ Het bevordert de communicatie tussen ouder en kind, al voordat het kind kan praten;

✅ Er is dus meer onderling begrip;

✅ En daarmee minder frustraties, bij zowel de ouder als het kind;

✅ Hierdoor ontstaat er verbinding en een beter band tussen ouder en kind;

✅ De woordenschat is groter en daarmee vaak ook het zelfvertrouwen;

✅ Er ontstaat verbinding tussen dove/slechthorende kinderen en horende kinderen;

✅ Het is ontzettend leuk om te doen (en pas op: ook verslavend 😄)!


Als ik nu terug kijk, dan heb ik enorm veel spijt dat ik niet eerder ben begonnen met het toepassen van baby- en kindgebaren. Niet omdat mijn kinderen 'toevallig' slechthorend zijn, maar omdat ik Laurens daarmee (waarschijnlijk) veel leed had bespaard. Hij heeft in zijn korte leventje van 4,5 jaar al zoveel frustraties, boosheid, drift- en huilbuien gehad... ik ben er van overtuigd dat dit minder was geweest wanneer wij wel eerder waren begonnen met baby- en kindgebaren.


Ongeacht of hij slechthorend is of niet, uit onderzoek blijkt dat kinderen die gebruik maken van gebaren, zich eerder en beter kunnen uiten dan kinderen die geen gebruik maken van gebaren. Daarnaast is de gemiddelde woordenschat van een kind van +- 18 maanden die gebruik maakt van gebaren ongeveer het dubbele dan van een kind met dezelfde leeftijd die geen gebruik maakt van gebaren.

Als ik het over kon doen? Ja, dan was ik er zeker eerder mee begonnen. Maar gelukkig kan het nog steeds, ongeacht de leeftijd. Als ik nu zie hoe Laurens & Aaron het oppakken en onderling al met elkaar gebaren, daar word ik heel gelukkig van! 🥰

34 weergaven0 opmerkingen
bottom of page